dissabte, 18 de novembre del 2017

El món dels prdoigis de Robertson Davies



El Club de lectura del mes d’octubre el vàrem dedicar a tancar la trilogia de Deptford del meravellós i alhora desconegut Robertson Davies. 

En les darreres tres temporades del club hem anat desgranant els diferents llibres que formen part d’aquesta trilogia i aquest darrer club hem pogut fer tant una valoració global de l’obra com de la darrera part: “El món dels prodigis”.

En aquest món dels prodigis coneixem la vida del gran mag Magnus Eisengrim, des del moment que de petit marxa amb un circ, una vida miserable i degradant, amb els moments més sòrdids i tristos, amb abusos sexuals, fins que volta món, acaba en una companyia de teatre anglès, on fa de doble d’un “gran” actor romàntic i finalment la seva trobada amb la Liesl i la creació de l’espectacle del bust parlant.

A la tertúlia, vàrem tenir veus discordants amb la vàlua del llibre, alguns no hi van poder entrar i se’ls va fer força carregós, en canvi en d’altres, els  temes aparentment sense interès van suscitar enorme expectació. La prosa de Robertson Davies, hereva del segle XIX, però d’una enorme senzillesa hi ajudava., ara una prosa sense emoció, descarnada, cínica, i es veu molt fàcilment en les descripcions dels abusos que rep en el circ el futur mag més gran del món quan és petit.

La conclusió és que és un llibre que no deixa mitges tintes, o enganxa o no ho fa completament.
En general, tota l’obra pot ser llegida com un gran conte, ple d’imaginació, farcida de mil i unes situacions tant escabroses com irreals, on l’autor passa de puntetes perquè no es noti el desconcert de certes situacions, forçades però alhora espectaculars com la trobada de Magnus Eisengrim amb la “simiesca” Liesl.

La valoració de l’obra i de la trilogia va portar a reflexionar-nos quin és el tema, l’eix que vol fer-nos reflexionar l’autor. Vàrem estar d’acord amb el concepte de moral, la trilogia està plena de components de reflexió ètica i especialment del tracte de les diferents religions (Especialment la primera novel·la de la trilogia). 

Un dels temes recurrents és la responsabilitat dels actes, i com aquests ens retornaran al llarg de la vida en molts moment i són un pes que ens pot fer amargar, com en el cas del personatge de Boy Staunton. Fins i tot es va comentar com una trilogia de la culpa.

L’autor al llarg dels tres llibres, parla de tota una sèrie de temes, contraposant-los, una dualitat entre el què es veu (l’aparença) i el que s’amaga al darrera (La realitat), el text i el subtext,

com l’obsessió dels mites per part del cinquè en joc, en Dunstan, entre el sant i la seva vida i la realitat del què va ser, el concepte de la representació, la màgia i la il·lusió, el teatre i el romanticisme, la psicoanàlisi del segon llibre, on els fets de la vida del fill d’en Boy Staunton, es veuen a través del prisma dels arquetipus, la veritat i la mentida.

Per finalitzar, tots vàrem estar d’acord que la trilogia de Deptford és un llibre d’idees i que ens ha agradat molt poder llegir aquesta obra en entregues, haurem de buscar una altra trilogia. A títol personal hi afegiré que ha donat tres tertúlies boníssimes i que sense cap mena de dubte el recomanaré.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada